Politiek en gebroken hart bij buurtlunch

Tekst: Daan van Pagée | Fotografie: Barbara van der Weiden

Daan loopt binnen in De Kraaipan voor de warme buurtlunch op donderdag. Hij is zestig en heeft een gebroken hart. Maar wie wil nog meer praten over politiek en dat soort zaken?

Mijn hart is gebroken, maar ik schuif gezellig aan tussen een groep Kraaipan bezoekers. Ik stel me netjes voor en zeg altijd u. Eet u hier wel vaker? Vraag ik aan mijn overbuurvrouw. ‘Ja, elke donderdagochtend,’ zegt ze, ‘we komen hier met een groep bijeen en daarna gaan we gezellig lunchen.’ Wat doen jullie zoal in de ochtend? ‘ Koffe drinken, muziek maken, zingen, met elkaar kletsen,’ antwoordt ze. Waar gaan die gesprekken over? ‘Over van alles en nog wat,’ zegt ze. Ook over politiek? Het blijft opvallend stil… Weten jullie al op wie je gaat stemmen in maart. Ik vraag het in het algemeen en ik hoor vooral messen en vorken klikken.

Karnemelk
Een vrijwilliger van het buurtrestaurant onderbreekt mijn poging informatie los te peuteren, met een groot dienblad vol karnemelk. Zonder enig overleg weten de bezoekers van het buurtrestaurant wat gezelligheid betekent. De gevulde karnemelkglazen worden een voor een doorgegeven. Karnemelk is niet alleen goed voor je figuur en voor een mooie huid, maar het versterkt ook de botten en darmfora. Terug naar de politiek.

Stem op jezelf
Opnieuw probeer ik de aandacht te vangen: ‘Wie stemt er de komende verkiezingen voor een democratische rechtsstaat, waarin ieder mens mee doet, rechten en plichten kent en oog heeft voor de ander?’ Ik hoor het mezelf zeggen, en het blijft opnieuw doodstil bij de donderdag- ochtendgroep. Even krijg ik het gevoel dat het om een complot gaat, een samenzwering vol geheimen. Gelukkig geeft een van de vrolijkste bezoekers uit de groep antwoord. ‘Ik stem op mezelf!’ vertelt ze enthousiast. ‘Zeker lijst één,’ antwoord ik. ‘Ja en ik stem ook op mijn familie,’ voegt ze eraan toe.

Vergeet-me-nietjes
Dan verschijnt er opnieuw een blij gezicht aan de eettafel, dit keer met een dienblad dampende groentesoep. Niet in van die lullige soepschaaltjes uit zo’n culinair sterrenrestaurant, maar royale boerenkommen knetter vol met zelfgemaakte soep, ballen, groente en vermicelli. Ook de beroepskrachten schuiven aan en zeggen: ‘Blijf het proberen, want dan kunnen de kansen keren.’ Het lukt me maar niet om antwoord te krijgen op de vraag of de deelnemers van de ochtendgroep ook naar de stembus gaan in maart 2017, dus ik vraag het nu vriendelijk aan een van de professionals. Ze kijkt me geduldig aan, de vergeet-me-nietjes zijn het ‘complot’. ‘De vergeet- me-nietjes, wat bedoel je met de vergeet-me-nietjes?’ vraag ik nieuwsgierig. ‘Het geheim is beginnende dementie,’ antwoordt ze.
 De context verandert en er blijft niks meer van de huidige politiek over. Einde woordbegoocheling en de hartelijke groeten aan intellectuele spitsvondigheden. Wat overblijft is de essentie. ‘All I’ve got is what I feel, and what I feel is what I am. Let me take you in my arms again,’ zingt de professional glimlachend in het buurtrestaurant.

Appelmoes
Het hoofdgerecht komt eraan. Kip met gebakken aardappels, sperziebonen,
en nog veel meer groenten, met onder meer een grote schaal met sla en ook nog appelmoes. De aardappeltjes zijn vanbinnen lekker zacht en van buiten krokant. Niet alleen de vergeet-me-nietjes genieten van deze bonusaanbieding van het buurtrestaurant, er zitten ook 60-plussers bij die op hun smartphone het laatste nieuws bijhouden, via de supersnelle wifiverbinding van het servicepunt Kraaipan.

Dan komt Tineke binnen, een van mijn aardigste buurtbewoners. We raken weer aan de praat en het gaat over van alles en nog wat. Ik vertel van mijn date met een beauty uit de Watergraafsmeer en mijn gebroken hart. Troostend legt ze haar arm over mijn schouder, en vraagt of ik de appelmoes even door kan geven. #

Buurt Lunch Transvaal • Servicepunt Kraaipan • Hofmeyrstraat 67 • Wan- neer: elke donderdagmiddag • Inloop: vanaf 12:00 uur • Start lunch: 12.30 uur • Kosten: 4 euro (€ 3,50 met Stadspas) • Aanmelden: uiterlijk dinsdag tot 16.00 uur • Tel. 020 460 93 00 of buurtrestaurant@dynamo-amsterdam.nl • Voor meer informatie over lekker voordelig eten, kijk ook eens op oost-online.nl onder het kopje smakelijk.