Improviseren op het Darwinplantsoen

Improvisatiecoach Robijn Tilanus met cursisten

Tekst: Daan van Pagée | Fotografie: Wiesje Dijker

Improviseren is een van de allergrootste vreugdes in het leven vindt Robijn Tilanus. Daarbij maakt ze gebruik van muziek. Dat kan mensen energie geven, ontroeren, troosten, helen, met elkaar verbinden, gelukkig maken.

Robijn Tilanus verwierf internationale bekendheid met haar boek KWINTessens: een praktische benadering van de harmonieleer. Dit boek is ‘een uniek meesterwerk’ volgens Maarten ’t Hart in Vrij Nederland. En in Robijns ruime muziekstudio op het Darwinplantsoen zie ik onder meer een vleugelpiano, een viool, een altblokfluit, djembés, bongo’s, een marimba en een elektrische basgitaar. Hier gebeurt het, je hebt een muziekinstrument en je haalt eruit wat erin zit. Al was het maar op de tonen van ‘Er is er een jarig, hoera, hoera dat kun je wel zien, dat ben jij’.

 Vlierbessensap
Op het terras in de tuin achter haar muziekstudio staat tussen de struiken een grote Boeddha die het overzicht bewaart. En terwijl ik mijn voicerecorder aanzet om het interview op te nemen komt de muziekdocente die ook biologie heeft gestudeerd met een limonadeglas vol zelfgemaakte vlierbessensap aanzetten en een schaaltje met walnoten, cashewnoten, hazelnoten en rozijnen.

Zalf voor de ziel
‘Zeven jaar was ik toen ik met pianospelen begon,’ vertelt Robijn. ‘Het noten lezen ging mij goed af en het pianospelen zelf ook, en al snel begon ik met improviseren en zelf melodietjes componeren, maar dat werd in die tijd niet gezien als emancipatie. Ik werd niet aangemoedigd of gestimuleerd en de waardering bleef uit. Die waardering kreeg ik wel toen ik uitsluitend nog muziek speelde die door anderen gecomponeerd was. Mozart, Chopin, Bach, Beethovens ‘Adagio Cantabile’ waren zalf voor de ziel en de huiskamer zat vol trotse familie. En zo behaalde ik mijn staatsexamen klassiek piano. Rond mijn dertigste begon er iets anders in mij op te bloeien: het verlangen om niet meer uitsluitend andermans muziek te spelen. Als klassiek pianiste moest ik wel de nodige obstakels, barricades en schroom overwinnen, loskomen van gebaande wegen. Mijn eerste improvisatie klonk zo schuchter als een beginneling, maar “Ieder kind is een kunstenaar, de kunst is een kunstenaar te blijven wanneer je volwassen wordt,” zei Pablo Picasso al.’

Familiefeestje
‘Inmiddels geef ik zo’n twintig jaar improvisatieles en vele honderden cursisten heb ik zien opbloeien en gelukkig zien worden in de wereld van improvisatie,’ zegt Robijn. Naast individuele trainingen, workshops en privélessen verzorgt haar Improvisatie Academie nu als eerste in Nederland de cursus improvisatiecoach. Maar wil je met een paar akkoorden op zak toch de schroom van je afschudden op een familiefeestje, ook dan ben je van harte welkom op de Improvisatie Academie.

Voor meer informatie: impro@robijntilanus.nl, of bezoek de website www.robijntilanus.nl