De Kraaipan zoekt voor de dinsdag een nieuwe chef-kok

Tekst: Daan van Pagée | Fotografie: Ienske Meindersma

‘Mag ik even jullie aandacht? Hallo, even aandacht graag…’ Een vriendelijke, krachtige stem klinkt door de ruimte. Dat gebeurt wel vaker in het bomvolle buurtrestaurant op de dinsdagavond, voor een huishoudelijke mededeling bijvoorbeeld of voor een culinair eetadvies: maak geen Indische stamppot van de verschillende Indische gerechtjes op je bord, maar proef de diversiteit, en de sambal is erg heet…

Het is niet eenvoudig om een eetzaal stil te krijgen wanneer je net begonnen bent aan een voorgerecht waar je de hele week al van droomde: preitaart met kaas voor de vegetariërs of quich voor niet-vegetariërs. Maar het krachtige stemgeluid van Joke Soolsma, coördinator van wijkservicepunt Kraaipan, helpt mee. Adrienne Cramer vertelt dat ze ermee gaat stoppen. Een collectief ‘óóóóóhhhh’ galmt door het buurtrestaurant.
Nog dezelfde week zit ik opnieuw in het restaurant aan de Hofmeyrstraat 67, dit keer alleen met Adrienne, om haar te interviewen, want haar werk wordt gewaardeerd. Aandacht in ‘Dwars door de buurtkrant’ levert wellicht ook een nieuwe held op voor het buurtrestaurant.

Wanneer dacht je: kom ik ga vrijwilligerswerk
doen als kok in buurtrestaurant Kraaipan?
‘Er waren destijds buurtgesprekken over armoede en eenzaamheid georganiseerd door Dynamo, kort daarna ben ik gewoon begonnen met KOOK.OOST, later kreeg ik een eenmalige kleine subsidie van het stadsdeel, we draaien kostenneutraal dus dat geld is nog steeds niet op. Alles eigenhandig gemaakt, dus geen pakjes of zakjes, en bereid
met verse ingrediënten. Dat viel in de smaak en nu is het uitgegroeid tot een gezellige eetfamilie op de dinsdagavond in buurtrestaurant Kraaipan. Sinds vorig jaar zijn we een officieel project van Dynamo, hierdoor zijn de vrijwilligers die meehelpen verzekerd en ze hebben tijdens het werk recht op een consumptie en op een gratis maaltijd.’

Hoeveel vrijwilligers helpen er mee in de keuken?
Zes, waarvan enkele al vanaf het eerste uur. Samenwerken met vrijwilligers is een feestje omdat iedereen goed gemotiveerd is en daarom met plezier meehelpt. De DWI (Dienst Werk en Inkomen) zag wel wat in KOOK.OOST en kwam op visite. Via de DWI zijn er kandidaten ‘verplichte vrijwilligerswerkers’ bij ons komen werken om werkervaring op te doen, richting een betaalde baan. Daar zijn we als KOOK.OOST ook een tijdje op ingegaan, met wisselend succes. Aangezien ik zelf vrijwilliger ben vond ik het niet gepast om over mijn collega vrijwilligers naar het DWI te rapporteren over hun functioneren. De vrijwilligersploeg is een gezellige groep en twee keer per jaar organiseer ik een leuk uitje, bootje varen of een lekkere lunch.’

Op donderdag, vrijdag en zondag kun je ook in het buurtrestaurant eten, maar dan moeten de bezoekers wel eerst reserveren. Op dinsdag hoeft dat niet. Waarom niet?
‘Uit ervaring weet ik dat er bezoekers zijn die het moeilijk vinden om te reserveren. Of ze weten op vrijdag gewoon nog niet wat ze op dinsdag gaan doen. Daarom hou ik de drempel laag, iedereen is hier welkom en voor de inkopen maakt het niks uit, want ik koop altijd in voor een volle bak. Ja, mijn gerechten zijn populair, koken is mijn passie en ik zie het als de meest vergankelijke vorm van kunst met een dankbaar effect.  

Waarom ga je ermee stoppen?
Om persoonlijke redenen. Mijn ervaring als kok heb ik altijd goed kunnen inzetten als vrijwilliger bij de stichting Dynamo, waar het buurtrestaurant nu onderdeel van is. KOOK.OOST is mijn kindje en ik doe er alles aan om het succesvolle kookproject ook na mijn vertrek goed te laten functioneren.’

Waar moet de nieuw chef- kok in het buurtrestaurant aan voldoen?
Ik zoek een nieuwe kleine Escoffier. De grootmeester Auguste Escoffier is de grondlegger van de internationale kookkunst. Zijn culinaire genialiteit en zijn hervormingen in de organisatie van grote keukens is voor mij een belangrijke inspiratiebron. De laatste tien jaar van zijn leven heeft Escoffier er zich ervoor ingezet om zijn culinaire genialiteit ook bereikbaar te maken voor de minderbedeelden, zo kookte hij jarenlang voor de daklozen in Parijs. Het buurtrestaurant zoekt een chef-kok die goed kan koken en er plezier in heeft om dat samen te doen met een enthousiast team. En maaltijden te bereiden voor een uitdagende groep buurtbewoners. Ik help in de overdracht graag mee om de nieuwe chefkok wegwijs te maken in de keuken van buurtrestaurant Kraaipan.’

Laatste vraag: heb je al een idee wat het afscheidsmenu
in buurtrestaurant Kraaipan gaat worden?
‘Het voorgerecht wordt een salade niçoise. Dat is een klassiek gerecht met onder meer ansjovis, tonijn, aardappel, boontjes en ei. Het gerecht is vernoemd naar de Franse stad Nice. Hoofdgerecht: tournedos Rossini, een haasbiefstuk op een in jus gedrenkte croûton, geserveerd met in boter gebakken ganzenleverpaté en enkele plakken truffel, besprenkeld met madeira. Het dessert wordt een echte klassieker: pêche melba – perzik met roomijs, vanille, saus van frambozen, poedersuiker en een beetje citroensap en ge- schaafde amandelen. Escoffier serveerde het in 1893 in het Hotel Savoy in Londen terere van de bekende Australische zangeres Nellie Melba.

Buurtrestaurant Kraaipan is gevestigd in wijkservicepunt Kraaipan aan de Hofmeyrstraat 67. Dynamo vindt het belangrijk dat alle bewoners kunnen meedoen in hun omgeving. Zij stimuleren en ondersteunen bewoners om actief deel te nemen aan de samenleving zodat niemand aan de kant hoeft te staan.

Heeft u interesse om elke week of enkele keren per maand op de dinsdag te koken voor een groep van max. 45 buurtbewoners in een moderne keuken? En heeft u leidinggevende capaciteiten om samen met een enthousiast team maaltijden te bereiden in buurtrestaurant Kraaipan?Neem dan contact op met Joke Soolsma, coördinator van het wijkservicepunt Kraaipan, telefoon 06 49 35 63 61. #